Тревожни разстройства

  1. Home
  2. /
  3. Услуги
  4. /
  5. Терапия при тревожни разстройства

Ползи от терапията

Понякога всички изпитваме чувство на безпокойство, тревога и страх. Това могат да бъдат нормални отговори на определени ситуаци. Например съвсем нормална човешка емоция е ако сте развълнувани преди голямо житейско събитие или интервю за работа. Тревожното разстройство обаче е по-различно. При него симптомите продължават в продължение на дълъг период от време. Някои от най-честите симптоми са – неконтролируемо свръхмислене, чувство на раздразнителност, трудности с концентрацията,преобладаващо чувство на страх и паника, проблеми със съня, промени в апетита, физически симптоми като изпотяване, ускорено сърцебиене,тежко и учестено дишане, световъртеж и припадане, горещи вълни, силна умора или липса на енергия, болки в стомаха и гадене.
Най-често срещаните видове тревожни разстройства са:

Генерализирано тревожно разстройство – прекалена тревога за различни дейности и събития, извън контрола на човек. Тази тревожност не е тясно свързана с конкретни ситуации или обекти. При нея клиентът се чувства тревожен през повечето време, може да има проблеми със съня и концентрацията. Това може да повлияе на ежедневието му, на способността му да работи, да пътува.

Паническо разстройство – то се проявява с неочаквани, внезапни панически пристъпи/атаки. Симптомите могат да включват: преобладаващо чувство на страх, болка в гърдите, ускорен сърдечен ритъм, усещане, че може би умирате, изпотяване и горещи вълни или усещане за студ и треперене, гадене, световъртеж, чувство за нереалност и отделеност от самия себе си.

Фобии – фобията е непреодолим страх от обект, място, ситуация, чувство или животно. Фобиите са по-силни от страховете и те се развиват когато човек има повишено чувство на опасност по отношение на определена ситуация или предмет, изразен прекомерен страх от наличие на обекти. Често срещани фобии са: от животни – паяци, змии, гризачи; от околната среда – микроби и височини; ситуационни фобии като например ходене на зъболекар; телесни фобии като кръв или болест; агорафобия – силен страх от ситуации, от които е трудно да се избяга или да бъдат напуснати. Хората с агорафобия изпитват страх от получаване на панически пристъп в ситуации където не могат да получат незабавна помощ, напрмер в градския транспорт, супермаркети, театри, кина, на оживени открити пространства.

Обсесивно-компулсивно разстройство – тревожно разстройство, което се характеризира с натрапливи мисли и натрапливи действия. Човек може да бъде обсебен от нежелана мисъл или образ и това до голяма степен е извън неговия контрол. Тези мисли могат да бъдат обезпокоителни, трудни за игнориране и могат да накарат човек да се почувства притеснен и тревожен. Действието е нещо което правите многократно за да облекчите безпокойствието. Това може да бъде скрито или очевидно, например чести проверки за ,,забравен” включен електроуред или за заключване на входната врата след излизане.

Социално-тревожно разстройство – това разстройство е известно като социална фобия. То се характеризира със страх от социални ситуации и взаимоотношения с други хора. Страха на индивида е да не бъде оценен в негативен план от другите, той изпитва напрежение когато е сред други хора, но е добре когато е сам. Ситуации при които може да се изпита безпокойство са – говорене пред публика или в групи, срещи с нови хора, запознанства.

Дисморфобно разстройство – характеризира се с болезнено фиксиране към въображаем телесен дефект. Човек може да вярва, че е грозен и че всички го виждат като грозен, или че хората са фокусирани върху област от неговото тяло или рожденен белег. Това може да бъде много тревожно и да доведе до депресия.

Посттравматично стресово разстройство – обикновено при него симптомите се развиват след стресиращо събитие или след претърпяна травма за дълъг период от време, например свидетел на нападение, тормоз, участие в пътнотранспортно произшествие или природно бедствие. Симптомите могат да започнат веднага или след няколко седмици, месеци. Те включват травматични спомени или сънища, избягване на неща, които напомнят за събитието, чувство на тревожност, трудно контролиране на емоциите, гняв, раздразнителност, свръхбдителност като чувство на постоянна готовност.

Хипохондрично разстройство – характеризира се с убеденост на пациента, че има тежко телесно заболяване, което не е открито поради липса на изрядни изследвания. Индивидът прекарва много време в притеснения дали е болен или се притеснява да не се разболее, често проверява тялото си за признаци на заболяване, смята че лекарят е пропуснал нещо, прекарва много време в търсене на здравна информация в интернет и по телевизията.
Консултацията за тревожни разстройства е в рамките на 50 минути, цената й е 50 лв.

За повече информация относно моите услуги и записване на час за консултация свържете се с мен