Когато един баща забелязал, че обядът на неговата осем годишна дъщеря, който тя сама приготвя, се състои от един единствен чери домат, една ябълка и една супена лъжица кисело мляко и след като тя му казала, че не мисли, че ще бъде гладна в училище, той все повече си задаваше въпроса:Това ли беше началото на проблема с храната?

Хранителните разстройства като анорексия, булимия и склонност към преяждане най-често се появяват по време на юношеските години, но всички сме чували за случаи и в по-ранна възраст.
Колко по-рано? Според Американската академия по педиатрия, която насочва усилията си за предотвратяване на нарушения в храненето, такива могат да бъдат забелязани дори и при 5-годишни деца. Приблизително половината от тийнейджърките и една четвърт от тинейджърите са недоволни от телата си. Тези заболявания се срещат във всички размери, при всички раси и всички възрасти.

Ако забележите признаци у Вашето дете, не ги отхвърляйте, а споделете на Вашия педиатър за проблема. Такива признаци могат да включват, когато например детето Ви премахва една цяла група храни от храненето си или изглежда неспокойно по време на хранене.
Педиатрите могат да проследят височината и теглото на Вашето дете и да Ви уверят, че неговият растеж е на прав път. Те могат да попитат детето дали яде плодове и зеленчуци, дали неговата храна е с най-различни цветове и дали опитват нови неща в кухнята. По този начин, те могат да направят проверка за потенциални проблеми и да насърчат добрите хранителни навици.

Въпросният баща не отхвърли знаците при дъщеря си. Той проследяваше как тя се храни вкъщи, какво си взима за училище. Според него той и съпругата му винаги предлагат голямо разнообразие от пресни храни и оставят децата им сами да решат колко да ядат. Те не насърчават определен размер на тялото и темата за диетите не присъства в разговорите им с децата.
Чрез действията си, родителите трябва да предоставят един положителен модел на здравословното хранене и образ на тялото.
Какво друго могат да направят семействата, за насърчат здравословното хранене на децата си?

Избягвайте да поставяте акцент върху теглото. Загубата на тегло не трябва да бъде цел. Нито пък отслабването да бъде свързано с надежди за по-голямо щастие или популярност. Родител, който говори за теглото, неговото самостоятелно или това на детето, е рисков фактор за евентуални хранителни разстройства.

Подигравките към дете за неговото или нейното тегло, не е правилно. Не малка част от децата са преживели подигравателно отношение от своите родители, близки или приятели. Това поставя момчетата и момичетата в риск от наднормено тегло, а това увеличава шансовете на заболявания като склонност към преяждане и прекомерен контрол на намаляване на теглото.
Едно от най-важните неща, които родителите могат да направят, е да се хранят заедно с децата си. Редовната семейна вечеря е важна превенция срещу хранителните нарушения.

Ако имате опасения за възможно хранително разстройство във Вашето семейство, потърсете помощ от терапевт, специализиран в хранителни разстройства. Потърсете повече информация за проблема, но задължително направете нещо. Колкото по-скоро потърсите помощ, толкова по-ефективно ще бъде лечението.